Owoce pigwowca są zasobne w kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne),
pektyny witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, kwercetyna, antocyjany, karotenoidy.
Nasiona pigwowca zawierają około 20% śluzów i nitrylozydy, głównie amigdalina (glikozydy cyjanogenne, witamina B17)
Sok z pigwowca warto dodawać do herbaty , jako alternatywę dla cytryny, ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz jego walory smakowe. Dodany do herbaty, sok z pigwowca nada wyjątkowego aromatu.
W Polsce, szerokie badania nad C. japonica i C. speciosa, skupione na składzie biochemicznym i możliwościach wykorzystania owoców w przetwórstwie spożywczym, prowadziła od 1978 r. Lesińska.
O dużym potencjale owoców pigwowca japońskiego jako surowca przemysłowego stanowią: charakterystyczny, atrakcyjny aromat i ich znaczne wartości odżywcze: duża zawartość kwasów organicznych, polifenoli, błonnika, witaminy C oraz składników mineralnych.
Owoce pigwowców doceniano w Chinach i szeroko stosowano w medycynie chińskiej w leczeniu różnych chorób, jak reumatyzm , astma , niedobór witaminy C i przeziębienie. W Europie owoce znalazły wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Najnowsze badania wskazują również na właściwości lecznicze ekstraktów z owoców i oleju z nasion pigwowca japońskiego.
W Polsce, szerokie badania nad C. japonica i C. speciosa, skupione na składzie biochemicznym i możliwościach wykorzystania owoców w przetwórstwie spożywczym, prowadziła od 1978 r. Lesińska.
O dużym potencjale owoców pigwowca japońskiego jako surowca przemysłowego stanowią: charakterystyczny, atrakcyjny aromat i ich znaczne wartości odżywcze: duża zawartość kwasów organicznych, polifenoli, błonnika, witaminy C oraz składników mineralnych.
Owoce pigwowców doceniano w Chinach i szeroko stosowano w medycynie chińskiej w leczeniu różnych chorób, jak reumatyzm , astma , niedobór witaminy C i przeziębienie. W Europie owoce znalazły wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Najnowsze badania wskazują również na właściwości lecznicze ekstraktów z owoców i oleju z nasion pigwowca japońskiego.
Syrop z pigwowca 100 % naturalny znajdziesz pod linkiem poniżej
Komentarze
Prześlij komentarz